Thursday, 5 April 2012

KUMPULAN 4

Tajuk 5
Bagaimana meningkatkan penumpuan kanak-kanak pada sesuatu aktiviti? (Walaupun ‘attention span’ kanak-kanak singkat)?

Tajuk 8
Apakah yang dididik di tadika berkaitan kemahiran sosial dan bertingkah laku? Adakah matlamat tersebut tercapai?2 comments:

  1. Tumpuan kanak-kanak sangat singkat. Guru perlu kreatif dalam merancang pembelajaran murid. Untuk meningkatkan tumpuan mereka pastikan aktiviti yang disediakan melibatkan mereka secara maksimum. Pastikan mereka melakukan sendiri aktiviti tersebut seperti melakukan ujikaji mudah, main peranan, aktiviti projek dan sebagainya. kaitkan juga dengan pengalaman sedia ada mereka.

    ReplyDelete
  2. Memang tidak dapat dinafikan bahawa tumpuan kanak-kanak adalah sangat singat.bagaimana untuk mengekalkan tumpuan kanak-kanak merupakan satu cabaran yg besar bagi guru.Sebagai seorang pendidik,guru perlu memainkan peranan yg besar terhadap pembentukan sikap kanak-kanak sewaktu berada di dalam kelas.Perkara yg paling jelas dilihat di sni dalam menarik tumpuan dan minat kanak-kanak ialah perancangan aktiviti.Aktiviti yang menyeronokkan dan mampu membuat knk-knk berfikir dgn kreatif,kritis dan juga terbuka amat penting sebagai langkah berterusan utk memberi pengetahuan kpd knk2.Persekitaran pembelajaran yg ceria dan kondusif juga memainkan peranan yg penting dlm meningkatkan daya tumpuan knk2.Kerana ini dapat meningkatkan perkembangan emosi knk2.Disamping itu,setiap aktiviti perlu dirancang,disusun dan dilaksana seterusnya dinilai secara berperingkat utk menjadikan knk2 merasakan diri mrk berharga .secara tidak langsung ini dapat membentuk keyakinan diri knk2.Aktiviti hands on biasanya mampu mengekalkan daya tumpuan knk2 krn mrk begitu teruja utk melakukan xtvt itu sendiri.

    ReplyDelete